Onnistunut turnaus ei synny henkseleitä paukuttamalla

Juha Halme on Pajulahden maalipallon EM-kilpailujen turnausvastaava. Hänellä on laajaa kokemusta kansainvälisistä maalipallotehtävistä niin turnausjärjestelyistä, toimitsijan töistä kuin tuomarina toimimisestakin.

”Turnauksen järjestämistä voi verrata palapelin kokoamiseen. Joskus ovat palaset hukassa tai ne ovat ihan toisesta palapelistä, mutta silti jotain on saatava aikaiseksi. Lopputulos voi vaihdella välttävästä erinomaiseen. Vaikka meillä Suomessa on osaamista turnausten järjestämiseen, niin ei silti voi paukutella henkseleitä. Aina pitää miettiä, miten asiat tehdään seuraavalla kerralla paremmin. Tosiasiahan on, että vammaisurheilu on vielä marginaalissa. Ja kun turnauksien toteutus on rajallisten vapaaehtoisresurssien vastuulla, on keskityttävä oikeiden asioiden tekemiseen. Yllätyksekseni olen huomannut, että yritysmaailmassa käytetyt menetelmät toimivat melkein sellaisenaan turnauksia järjestettäessä. Turnaushan voidaan ajatella projektina, ihmiselle määritellään roolit ja vastuut ja mietitään prosessit kuntoon jne. Ja lopputuloksena on toimiva turnaus.

Tai ei se nyt ihan noin helppoa ole. Turnausjärjestäjän pitää myös miettiä asioita joukkueiden kannalta. Se, mikä on järjestäjälle järkevin vaihtoehto, voi olla joukkueille toimimaton. Esimerkkinä vaikka päivällisen tarjoaminen kilpailupaikalla. Joko toimii tai ei toimi, kokemusta on molemmista. Ja niitä muita joukkueille tärkeimpiä asioita ovat otteluohjelma, kuljetus ja majoitus. Ja valitettavan paljon huomautettavaa on ollut viime vuosien arvoturnauksissa Euroopassa. Mutta tällä hetkellä EM-kisojen otteluohjelma on jo sillä tasolla, että siitä voisi tehdä konseptin tuleviin kilpailuihin. Ja Pajulahti paikkana poistaa kolme muuta edellä mainittua ongelmaa, joten aika luottavaisin mielin odottelen kisojen alkua. Toki yllätyksiä ja ongelmia ilmaantuu mutta työkalut niiden hoitamiseen ovat olemassa.

Viime vuosina turnausten laatu on parantunut, mutta näinhän se pitääkin olla. Pelaajat harjoittelevat suunnitelmallisesti, uhraavat omaa aikaa ja rahaa, joten turnausten pitää olla laadullisesti riittävän hyviä. Eli pitää olla mahdollisuus riittävään yöuneen, kunnollista ruokaa ja aikaa palautumiseen. Joten kun tuomari viheltää pelin käyntiin, valmentajat voivat vaatia 110 prosentin suoritusta."

Pajulahti 2017 -blogissa julkaistaan 22 kirjoitusta, yksi per viikko aina 18.–22.9. järjestettäviin EM-kilpailuihin saakka. Jokaisella blogitekstillä on eri kirjoittaja. Uusi blogiteksti julkaistaan aina joka keskiviikko.