Paineista vapaana on helpompi venyä

Fatmir Seremeti on 33-vuotias Ruotsin miesten maajoukkuepelaaja, joka on kuulunut maailman maalipalloeliittiin jo yli vuosikymmenen.

"Rion paralympialaiset olivat uskomaton kokemus joukkueellemme. Emme ole koskaan olleet yhtä rentoina paralympialaisissa. Olimme avoimia kaikille mahtavilla mahdollisuuksille, mitä paralympialaisilla oli tarjottavanaan. Tälle kaikelle löytyy yksinkertainen syy ja sen voi tiivistää kahteen sanaan: ”ei paineita”.

Meillä ei ollut minkäänlaisia paineita Riossa, koska tiesimme jo etukäteen olevamme altavastaajia. Vain kaksi vuotta aiemmin olimme valahtaneet Euroopan B-tasolle, emmekä päässeet mukaan vuoden 2014 Espoon MM-kilpailuihin. Kovan työn ja joukkueen pyyteettömän panostuksen myötä onnistuimme kuitenkin saavuttamaan paikan Rioon vuoden 2015 IBSA:n Maailmankisoista. Siitä saimme uskoa siihen, että meillä riittää kyllä kapasiteettia haastaa maailman parhaimmatkin joukkueet. Hävisimme pronssipelin Riossa kotiyleisön edessä pelanneelle Brasilialle, mutta neljäs sija oli silti paljon enemmän kuin mitä uskalsimme unelmoida. Maalipallo on tänä päivänä niin laajalti levinnyttä ja kehittynyttä, että käytännössä mikä tahansa joukkue Riossa olisi voinut yltää mitaleille.

Meidän kannaltamme tilanne on kutakuinkin sama myös Pajulahden EM-kilpailuissa. Olemme yhä ennakkoon altavastaajia verrattuna moneen maailman huippujoukkueeseen, mutta etukäteen on mahdoton sanoa, mitkä maat yltävät palkintopallille Suomen kisoissa. EM-kilpailut tulevat varmasti olemaan vaikea turnaus meille ja tavoitteemme onkin vain säilyttää paikkamme A-sarjassa.

Hyvänä päivänä voimme voittaa maailman huippujoukkueita, mutta yltääksemme mitaleille Pajulahdessa tarvitsemme useita todella hyviä päiviä. Ei se kuitenkaan mahdotonta ole.

Fatmir Seremeti & Stefan Gahne 

Esityksemme EM-kilpailuissa rakentaa pohjaa valmistautumiseemme ensi vuoden MM-kilpailuihin, jotka pelataan Malmössä.

Osa maajoukkueen pelaajista, minä itse mukaan luettuna, suunnitteli päättävänsä uransa Rioon, mutta kun selvisi, että tulemme isännöimään MM-kilpailuja, kaikki muuttui.

Arvokilpailut kotiyleisön edessä täytyy olla yksi jännittävimmistä hetkistä maalipalloilijan uralla, eikä kukaan halua jäädä tällaisesta tilaisuudesta paitsi.

Jos jotenkin onnistumme yltämään mitaleille MM-kilpailuissa, saavutamme paikan Tokion paralympialaisiin vuodelle 2020. Jää nähtäväksi, keitä pelaajia silloin on käytettävissä, mutta sellaisessa tilanteessa lopettaminen olisi varmasti vaikeaa.

Juuri nyt meillä on todella hyvä joukkue, joka on sekoitus erinomaisia kokeneita pelaajia sekä nuoria nälkäisiä pelaajia, jotka ovat osoittaneet pystyvänsä pelaamaan korkeimmalla tasolla. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, kun nämä nuoret pelaajat ottavat seuraavan askeleen kohti huippua ja heidän nimensä alkaa nousta maalipalloa seuraavien huulille."

Pajulahti 2017 -blogissa julkaistaan 22 kirjoitusta, yksi per viikko aina 18.–22.9. järjestettäviin EM-kilpailuihin saakka. Jokaisella blogitekstillä on eri kirjoittaja. Uusi blogiteksti julkaistaan aina joka keskiviikko.