On aina ilo palata Pajulahteen

Venäläinen Alexey Baryaev on IBSA:n maalipallon Sport Director ja Pajulahden maalipallon EM-kilpailujen Technical Delegate, eli toimihenkilö, joka varmistaa kaikkien kisoissa menevän sääntöjen mukaisesti.

"Kirjoitan tätä tekstiä taivaalla, matkalla Budapestiin näkövammaisten urheilun kattojärjestön IBSA:n maalipallon alakomitean vuotuiseen kokoukseen. Tämä laji avaa uusi näkymiä kaikille mukana olijoille (urheilijoille, valmentajille, toimitsijoille, tuomareille, vapaaehtoisille): ei pelkästään ”näköpiirissä” olevia vaan myös piilotettuja mahdollisuuksia! Olen vieraillut kaikilla mantereille maalipalloprojektien merkeissä ja kaikkialla ihmiset ovat olleet avoimia tälle pelille, jossa välineet ja harjoittelusysteemi ovat täysin ainutlaatuiset.

Ensimmäinen kansainvälinen maalipalloturnaukseni oli Liikuntakeskus Pajulahdessa, mikä tekee roolini syksyn EM-kilpailujen Technical Delegatena hyvin erityiseksi. Tiedän, että Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:lla ja Liikuntakeskus Pajulahdella on runsaasti kokemusta korkeatasoisten maalipalloturnausten järjestämisestä ja olen varma, että tulevat kisat tulevat olemaan yhdet parhaimmista, mitä on koettu kilisevän pallon 70-vuotisessa historiassa.

Photo: Erkki Hämäläinen

Aloitin maalipallotaipaleeni Venäjän maajoukkueen tutkimusapulaisena. Askel askeleelta olen opiskellut tätä lajia. Noihin aikoihin meillä ei ollut kansainvälisiä maalipallotuomareita Venäjällä, mikä johti moniin väärinymmärryksiin ja -tulkintoihin sääntöihin liittyen. Siksi päätin ryhtyä kansainväliseksi tuomariksi. Ennen maalipallotuomarin uraa olin jalkapallotuomarina, joten tiesin sen olevan kovaa hommaa. Täytyy pystyä keskittymään koko pelin ajan ja kyetä tekemään nopeita päätöksiä. Erityisesti täytyy ymmärtää, ettet voi koskaan olla se ”hyvä tyyppi” molemmille joukkueille pelin jälkeen (ei edes tasapelin jälkeen). Harjoittelu on tärkeää, jotta pystyt pitämään tasoasi yllä, aivan sama juttu kuin pelaajillakin.

Aloin myös auttaa kavereitani järjestämään maalipallotapahtumia, koska se oli minusta kiinnostavaa ja minulla oli kokemusta muiden lajien tapahtumien järjestämisestä. Sitä kautta päädyin avustavan Technical Delegaten tehtäviin kansainvälisiin maalipallokisoihin ja sain siitä kannustavaa palautetta.

Vuonna 2015 minua pyydettiin IBSA:n maalipallon alajaoston Sport Directoriksi. Se oli minulle todellinen yllätys, ja aloitin työn innolla. Kokemukseni Rion kisoista 2016 oli sanoinkuvaamaton. Paralympialaisissa oli kahden viikon aikana yli 230 000 katsojaa. Osassa maalipallopeleistä oli 8 000 katsojaa ja tunnelma oli jotain sellaista, mitä jatkossa tulee tavoitella kaikissa isoissa turnauksissa.

Olen aina valmiina auttamaan maalipallon kehittämisessä, koska koen olevani osa isoa maalipalloperhettä, jonka jäsenet ovat valmiita kulkemaan yhdessä eteenpäin… etsien koko ajan parasta mahdollista tapaa tehdä se!

Takaisin Pajulahteen! Tykkään tulla Suomeen kaikkina vuodenaikoina (se on vain viiden tunnin ajomatkan päässä kotoani), sieltä löytyy paljon kiinnostavia asioita (Suomen luonto on rankinglistallani maailman parhaimmistoa) ja siellä pääsee tapaamaan Euroopan maalipalloperheen jäseniä Liikuntakeskus Pajulahdessa syyskuussa. Tulkaa tekin EM-kisoihin nauttimaan maalipallosta järven rannalla!"

Pajulahti 2017 -blogissa julkaistaan 22 kirjoitusta, yksi per viikko aina 18.–22.9. järjestettäviin EM-kilpailuihin saakka. Jokaisella blogitekstillä on eri kirjoittaja. Uusi blogiteksti julkaistaan aina joka keskiviikko.