Kohti ensimmäisiä arvokisatuomarointejani

Joona Somerkivi on suomalainen maalipallotuomari, joka on valittu yhdeksi neljästätoista Pajulahden EM-kilpailuissa tuomaroivista henkilöistä.

”Tulevat maalipallon EM-kilpailut Pajulahdessa ovat maalipallourani ensimmäiset arvokilpailut tuomarina. Vuonna 2016 osallistuin B-sarjan EM-kilpailuihin ITO:n (International Technical Officer) roolissa. Oli hienoa päästä seuraamaan huipputason urheilua aitiopaikalta – odotukseni ovat korkealla myös vuoden 2017 A-sarjan turnauksesta.

Turnaukseen aion itse valmistautua käymällä tuomaroimassa harjoituksissa aina kun mahdollista. Maalipallotuomarointi on niitä asioita, joita oppii vain tekemällä. Säännöt eivät ole vaikeita, haastavinta on tehdä oikeita ratkaisuja sekunnin murto-osissa.

Joona Somerkivi

Katson tuomarin tärkeimmäksi tehtäväksi heti sääntöjen noudattamisen valvonnan jälkeen antaa joukkueille pelirauha ja pitää pelin tempoa yllä. Tuomari on onnistunut työssään, jos pelin jälkeen kukaan ei edes muista kuka kentän laidalla oli pillin kanssa. Tuomarin tulee jättää oma egonsa ja tunteensa pois pelistä. Aina se ei ole helppoa – esimerkiksi omasta maalista maalin viheltäminen.

Luottoni turnausjärjestäjiin on korkealla. Suomessa osataan järjestää hyvin toimivia turnauksia. Aikataulujen pitäminen ja informaation kulku ovat avainosissa tällaisessa isossa tapahtumassa, jossa on paljon liikkuvia osia. Odotan pääseväni seuraamaan Euroopan parasta maalipalloa ja tutustumaan lajin parissa toimiviin ihmisiin ympäri maailmaa.”

Pajulahti 2017 -blogissa julkaistaan 22 kirjoitusta, yksi per viikko aina 18.–22.9. järjestettäviin EM-kilpailuihin saakka. Jokaisella blogitekstillä on eri kirjoittaja. Uusi blogiteksti julkaistaan aina joka keskiviikko.