Yli neljännesvuosisata helisevän pallon parissa

Kari Räsänen on näkövammaisten urheilun kattojärjestön IBSA:n maalipallon alajaoston puheenjohtaja, joka on toiminut technical delegaten tehtävissä kaksien edellisten paralympialaisten maalipalloturnauksissa. Hän on myös Pajulahden EM-kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

"Minulta on usein kysytty, kuinka tulin maalipallon pariin. Vuoteen 1991 mennessä en ollut kuullut sanaa maalipallo lainkaan. Kyseisenä keväänä sukulainen pyysi minua ja vaimoani toimitsijoiksi maalipallon SM-kisoihin. Tekemistä oli monenlaista; maalituomarina olemista ja pöydän ääressä erilaisia tehtäviä. Jonkinlainen innostus peliä kohtaan oli syntynyt. Tarinan juoni oli, että Suomi järjesti maalipallon EM-kisat kotikaupungissamme vielä samana vuonna ja hyville toimitsijoille olisi tekemistä.

Lahti järjesti erinomaiset puitteet EM-kisoille. Nyttemmin jo purettu Urheiluhalli mahdollisti pelaamisen saman katon alla kahdella kentällä ja myös lämmittely oli mahdollista samoissa tiloissa. Kun hotelli sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä pelipaikalta, puitteet olivat oivalliset. Kiinnostus lajia kohtaan kasvoi. Paitsi vauhdikas peli myös kansainvälinen tunnelma ottivat meidät mukaansa.

Matka jatkui myöhemmin syksyllä, kun osallistuimme tuomarikurssille. Tuomaritoimintaa on siis jatkunut yli 25 vuotta. Pikkuhiljaa siirryimme myös tuomareiksi ulkomaisiin turnauksiin, aluksi Ruotsiin, sitten Liettuaan ja myöhemmin EM-kisoihin eri puolille Eurooppaa. Laji, kansainvälisyys ja matkustelu toivat mukanaan paljon kavereita ympäri maailmaa.

Kari Marklund & Kari Räsänen

Näkövammaisten urheilun kansainvälinen kattojärjestö IBSA oli perustanut tuomariryhmän, jonka jäseneksi liityin 2000-luvun alussa. Sekä tuomaritehtäviä että järjestelyissä mukana oloa tuli vuosien saatossa lisää. Ensimmäiset paralympialaiseni Pekingissä 2008 olivat miellyttävä kokemus. Jatkoa tuli myös Lontoosta ja Rio de Janeirosta, niissä kisoissa olin technical delegaten tehtävissä.

IBSA:n maalipallon alakomitea meni uusiksi erinäisten seikkojen vuoksi vuonna 2011, vain vuosi ennen Lontoon kisoja. Puheenjohtajaksi tuli urheilumaailmassa pitkän uran tehnyt Kari Marklund Ruotsista. Hän pyysi minua mukaan maalipallon alakomiteaan urheilutoimenjohtajaksi. Siitä jatkui erilainen ura maalipallon parissa. Kari Marklund jättäytyi eläkkeelle vuonna 2014. Puheenjohtajuuteni maalipallokomiteassa alkoi vuoden 2015 alusta.

Tänä vuonna itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Lahti on jälleen kerran maalipallon ytimessä järjestäessään EM-kisat sekä miehissä että naisissa. Paikkana on Liikuntakeskus Pajulahti, joka tarjoaa tälläkin kertaa erinomaiset puitteet kilpailla Euroopan parhaan tittelistä. Menestyjille se tarjoaa mahdollisuutta edetä MM-kisoihin Ruotsiin 2018. Tervetuloa Lahteen, järjestämme jälleen kerran erinomaiset kisat."