Riosta Nastolaan

Markus Tihumäki on huittislaislähtöinen maalipalloilija, joka teki arvokilpailudebyyttinsä miesten maajoukkueessa vuoden 2016 Rion paralympialaisissa.

Rion paralympialaisista on kulunut aikaa vasta reilu puoli vuotta, ja sitäkin vähemmän on aikaa Euroopan mestaruuskilpailuihin, jotka alkavat 15. päivä syyskuuta Nastolassa, Pajulahden liikuntakeskuksessa. Hetkinen, niin tosiaan: Rio on takana, kotikisat edessä.

Itse sain kunnian aloittaa arvokisakokemukseni suoraan kisoista suurimmista, paralympialaisista. Rion kisat oli valtava kokemus, vaikkakin suuri pettymys joukkueelle (hallitseva paralympiavoittaja Suomi jäi 9. sijalle). Hyvä, että itse olen edes vielä ehtinyt tuota kokemusta sisäistää.

Joku kysyi, että laskiko motivaatio yhtään Rion jälkeen, kun tavallaan jo niin nopeasti koki suurimmat arvokilpailut. Vastaamatta tuohon, takerrun ilmaisuun ”suurimmat arvokilpailut”. Useimmissa mittareissa, mielipiteissä, paralympialaiset ovat kaikkein arvostetuin ja suurin tapahtuma, jossa maalipalloilija voi esiintyä. Mutta kotikisat… Ensi syksynä on EM-kilpailut kotikentällä. Paikassa, jossa olen allekirjoittanut maajoukkuesopimuksen vuonna 2015. Paikassa, jossa olen siitä lähtien kulkenut harjoitusleireillä ja treeneissä. Itse asiassa paikassa, josta on tullut valtava osa omaa elämää. Ehkä se on toinen koti – niin, ne kotikisat.

Markus Tihumäki Reilu neljä kuukautta on aikaa harjoitella ja terävöittää itsensä ja joukkueensa kisakuntoon. Vielä vähemmän on aikaa osoittaa ansaitsevansa nuorena pelaajan ylipäätään paikkansa Suomen EM-joukkueessa. Ajatus sitä, että on mahdollisuus pelata tutussa kotihallissa täyden yleisön edessä, suomalaisen yleisön, oman perheen, ystävien ja läheisten edessä, on jotain herättävää. Se laittaa uudelleen motivoitumaan ja syttymään mahdollisuuteen.

Meidän joukkueessa on valtavan kova kilpailu pelipaikoista. Kymmenestä pelaajasta kuusi edustaa syyskuussa suomalaista huippumaalipalloa ja pyrkii osoittamaan sen kovuuden. Kukaan ei halua epäonnistua. Kaikki haluavat osoittaa parhautensa. 23-vuotiaana, neljättä vuotta maalipalloa pelaavana pelaajana pysähdyin nyt enemmän ajattelemaan. Edessä on kotikisat isolla K:lla. Se on todellinen motivaation lähde.

Pajulahti 2017 -blogissa julkaistaan 22 kirjoitusta, yksi per viikko aina 18.–22.9. järjestettäviin EM-kilpailuihin saakka. Jokaisella blogitekstillä on eri kirjoittaja. Uusi blogiteksti julkaistaan aina joka keskiviikko.